Kerüljön tojás a tápanyagdús tányérra?

Táplálkozz Magadért! Légy Te is a SZínes ÉLETMÓD képviselője!

 img_2731.JPG

 

A TOJÁS a világ legtáplálóbb és legkönnyebben emészthető étele.
A nyers tojássárgája az anya tejhez hasonlítható, ugyanis majdnem 100 százalékosan emésztés nélkül képes felszívódni.
A tojássárgájában nélkülözhetetlen esszenciális aminosavak, vitaminok ( B1; B2; B6; B12, A; D, biotin) és esszenciális zsírsavak találhatók. Ezen felül cinkben, magnéziumban is igen gazdag.
A tojássárga kolinban igen gazdag. A kolin az egy aminósav mely alapvetően fontos az idegrenszer és a máj működéséhez. Kolinból épül fel az ingerületközvetítő acetilkolin, amit az agy számos funkció mellett a tanulási folyamatoknál és az emlékezésnél is használ.
A tojássárgája- főleg nyersen- a legnagyobb kolintartalmú élelmiszerek közé tartozik. A tojásallergiában szenvedők panaszait általában a fehérje okozza mivel komplex fehérjéket és antigéneket tartalmaz, míg a sárgájában egyszerű aminosavak vannak, melyeket nem kell megemészteni.
A szabad állattartásból származó tojás a legjobb, mert a tyúkokat megfelelően táplálják, nem kapnak antibiotikumot, vegyszereket és friss levegőn kapirgálnak tehát ők a BOLDOG tyúkok.
a tudás: Dr.N.Campbell könyvéből van
Tégy Magadért! 
Fischer Krisztina