Zöldségnövényünk a MANGOLD

Mangold a SZínes ÉLETMÓD tányéron

 

Most, hogy kifogytam a spenótból, körülnéztem kiskertemben és a mangold felhívta magára a figyelmet.

A mangold egy igen értékes zöldségnövény, mely egyesíti magában a spenót, a sárgarépa és a spárga legjobb tulajdonságait. Levele és nyele értékes vitaminokat, nyers cukrot, pektineket és értékes szerves savakat tartalmaz. K-vitamin-tartalma a csontok erősítéséhez járul hozzá. A benne lévő karotin a szem egészségét őrzi, fogyasztása hozzájárul a vércukorszint szabályozásához is.

Színesítsük a tápanyag-dús tányérjainkat bátran mangolddal!

img_3144.jpg


Felhasználása gyakorlatilag megegyezik a spenótéval, de tölteni is lehet.
Leveléből a spenóthoz hasonló főzelék főzhető, akár ugyanazon recept alapján, a leveleinek nyele pedig a spárgához vagy a rebarbarához hasonlóan készíthető el. Remekül ízesíthető fokhagymával, ami tovább fokozza étkezési értékeit. Nemcsak főzelék, hanem krémleves, vegetáriánus fasírt, saláta is készülhet belőle.


Levelenként, többször át kell mosni, mivel földdel szennyezett lehet, illetve a levelek közt megbújhat csiga, bogár is. Érdemes a levéllemezeket a nyéltől illetve a vastag főerezettől különválasztani, mert ez utóbbiak megpuhításához több főzőidőre van szükség, de kár lenne azonban kidobni, mert ezek is kiváló alapanyagok: levest, rakott ételt, párolva köretet készíthetünk belőlük, sőt, nemcsak sósan, hanem a rebarbarához hasonlóan, desszerthez is fel lehet használni természetesen SZínes ÈLETMÓD-ra hangolva.

Tégy Magadért!

Címkék: zöldség, mangold