Fermentált ételek
Fermentált étel a SZínes ÉLETMÓD tányéron
Laktofermentált élelmiszerek azaz tejsavasan erjesztett ételek
-savanyú káposzta (csak só esetleg víz hozzáadásával készül)
-kovászos uborka (kenyér nélkül, esetleg burgonyával)
-házilag savanyított zöldségek/ gyümölcsök
A fermentálás gyakorlati részét bízzuk a természetre!
Miért jó? Mi van benne?
- bél, hormon és immunműködést javító, patogén baktériumokat kiszorító baktériumok sokasága (lakto és bifidobaktérium törzsek) található benne
- hozzáférhető vitaminok, ásványi anyagok és élelmi rostok vannak bennük
-savtartalma javítja az emésztést
Az ember baktériumflórája meghatározott összetételű (függ az életkortól és a földrajzi környezettől).
Azért azok a baktériumfajok alkotják az egészséges bélflórát, amik, mert ezek találhatóak meg természetesen is azokon a növényeken, amelyeket táplálékul elfogyasztunk. Tehát: ha a közelben termett bármilyen zöldséget fermentálsz, akkor a héján, húsán, illetve a talajban, a levegőben pontosan azok a mikroorganizmusok vannak, amelyekre szükségünk van.
A sóra azért van szükség, hogy az erjedési folyamatot a számunkra kedvező irányban befolyásolni tudjuk (pl.: megakadályozzuk vele az élesztőgombák elszaporodását). Ha egy pár savanyúság készítésén túl leszel, már tudni fogod, hogy a Te konyhádban mi hogyan működik. Természetesen lehet só nélkül is fermentálni, ezt azonban a nyári melegben egyáltalán nem ajánlott.
Az étkezések előtt elfogyasztott fermentált zöldség funkcionálisan támogatja a gyomorműködést, a benne lévő probiotikumok (pl. lactobacillus plantarum) pozitívan hatnak emésztőrendszerünkre.
"A kutatók szerint a fermentált élelmiszerekben levő jótékony baktériumok növelik a gamma -aminovajsav-egy kémiai hírvivő-termelését az agyban, tehát ugyanazt az utat követik mint némely szorongás elleni gyógyszer. Más szóval ha egy kellemetlen, félelmet szorongást okozó helyzet előtt állunk csak együnk meg egy tál savanyú káposztát, néhány kovászos uborkát és máris szebben látjuk a világot, és pozitívabban értékeljük saját helyzetünket benne." A fermentált élelmiszerek fogyasztása jó hatással van a hangulatra!
ÍGY KÉSZÜL:
Üvegbe teszem a zöldségeket és a kívánt fűszereket. Nagyobb zöldségből készítek leszorítót amitől nem tud a tetejére felúszni amit az üveg nyaka alá rakok. Forralt visszahűtött vízzel literenként egy evőkanál parajdi só kerül és ráöntöm nyakig , hogy víz alatt legyen minden. A tetejét rászorítom (vagy egy üvegbe illő pohárral légmentesen lezárom). Naponta 1-2 alkalommal kiengedem a szén-dioxidot, ami kb. a 2. naptól beindul. 4. nap már lehet kóstolgatni, és ekkor hűtőbe is lehet tenni, hogy lecsendesedjen. Én 3-4 hétig is szoktam szoba hőmérsékleten tartani, így még érettebb lesz. Napfény nélkül indul be a legjobban a laktofermentáció.
Tégy Magadért!